Viralis slimmer schoonmaken

Slimmer schoonmaken

×

Minder schoonmaakkosten, betere hygiëne

Schoonmaken is essentieel! Het belang van een goede hygiëne zal niemand ontkennen, maar desondanks wordt schoonmaken toch vaak gezien als een last: een kostenpost voor het bedrijf. Dit zorgt ervoor dat onderhandelingen over schoonmaakcontracten te vaak over de kosten gaan. Met als gevolg dat de kwaliteit van de reiniging wordt ingeleverd voor een lager uurtarief. Goedkoop schoonmaken betekent snel of minder schoonmaken of beide. Steeds vaker is dit de norm van de bedrijfshygiëne en medewerkers lijden hieronder. Dankzij innovaties in de schoonmaaksector hoeft dit niet langer zo te zijn. Met TouchSafe wordt een betere hygiëne gegarandeerd tegen lagere kosten en met een lagere belasting van het milieu.

Het belang van goede hygiëne

Als je de vraag stelt, vindt iedereen hygiëne belangrijk. Iedereen wil in een schone omgeving werken. Een onderzoek uit 2018 door de Universiteit van Wageningen bevestigt dit en vindt daarbij dat een goede hygiëne van de werkplek de productiviteit van medewerkers verbetert. Medewerkers zijn ook meer tevreden over hun werk als ze kunnen werken in een schone werkomgeving.

Kwaliteit versus kosten

Helaas moet de kwaliteit van de schoonmaak op werkplekken vaak onderdoen voor lage schoonmaakkosten. Tegenwoordig willen bedrijven dat er vaker per week wordt schoongemaakt om het bedrijf schoon te houden. Schoonmaakkosten worden over het algemeen berekend per vierkante meter. Om kosten te besparen, wordt er vaak gekozen om vooral de essentiële plekken te reinigen, zoals de toiletruimtes, de kantine, de wachtruimte en de receptie. De individuele werkplekken van medewerkers worden steeds vaker overgeslagen omwille van de tijdsdruk en het feit dat de bureaus vaak bezet zijn tijdens de schoonmaak en bezaaid liggen met spullen. 

De laagste schoonmaaktarieven variëren tussen de €10 tot €20 per uur. Voor dit lage tarief krijgt een bedrijf een oppervlakkige reiniging. Door de lage vergoeding is er geen ruimte voor een dieptereiniging om bijvoorbeeld urine- en kalkaanslag goed te verwijderen. In toiletruimtes betekent dit ook vaak dat niet alles wordt schoongemaakt. Deuren en wanden worden vaak overgeslagen, terwijl urinespetters tot aan het plafond reiken. 

De kosten voor kwalitatief betere reiniging lopen al snel op, omdat schoonmaken arbeidsintensief is. Het overgrote deel van de kosten zit in de arbeidsuren. De winst voor de schoonmaaksector is hier te halen. Dankzij innovaties met groen technologie is het mogelijk om oppervlaktes zelfreinigend en vuilwerend te maken. Na een grondige reiniging kan een oppervlak een beschermlaag krijgen die viezigheid afstoot en de vorming van bacteriën en andere micro-organismen tegengaat.

De TouchSafe protectie heeft twee grote voordelen: 

  • Het bedrijf wordt schoner en hygiënischer zonder vaker schoon te maken. Er zijn alleen kosten voor een eenmalige dieptereiniging en eenmalig aanbrengen van de beschermlaag die 2-4 jaar actief blijft. Het schoonmaakonderhoud dat daarna plaatsvindt, kan gewoon hetzelfde blijven en de resultaten zullen beter zijn. 
  • De beschermlaag maakt ieder oppervlak easy-to-clean, omdat het als barrière dient tegen het vuil. Dit betekent dat spullen minder snel vies worden, maar ook dat er haast geen schoonmaakmiddel meer aan te pas hoeft te komen. Alleen schoonmaken met een microvezeldoek en water geeft al geweldige resultaten.